top of page

Musette (Wortegem-Petegem, 2023)

In juni 2023 werd Wortegem-Petegem een coureur rijker. Op de zijgevel van het gemeentehuis prijkt sindsdien een metershoge wielrenster.

De naam van het werk is Musette', enerzijds verwijzend naar de Griekse godinnen van de kunsten, anderzijds naar een begrip uit het wielerjargon. Musette is daar de dure benaming voor het bevoorradingszakje dat renners tijdens de koers door verzorgers aangereikt krijgen.

Het personage komt tevoorschijn vanuit het groen. Ze rijdt langs de planten en bomen van de Vlaamse Ardennen recht het dorp in, misschien zelf op zoek naar een bevoorrading. Een dorstlesser in één van de café's? Een pak friet tegenover de kerk?

Het is echter geen eenrichtingsverkeer. Musette brengt zelf ook iets mee. Voor de muurschildering werd namelijk luchtzuiverende verf gebruikt. Deze 100% ecologische verf reageert op zonlicht, waardoor de lucht in de omgeving gezuiverd wordt van stikstof en andere uitstoot- en uitlaatgassen. Musette draagt zo actief bij aan een gezondere leefomgeving.

'Musette' kwam tot stand in kader van het project Kunst in het Dorp, een initiatief van de gemeente Wortegem-Petegem.

bottom of page